Doe jezelf een groot plezier…

…en zet elke week 10 euro opzij.

Ik ben absoluut geen financieel expert of kenner, dus neem mijn advies met een korreltje zout. Ik leg uit wat voor mij werkt en misschien heb jij er ook wat aan.

Dus. Elke week 10 euro. Ik begrijp dat dat nog best veel kan zijn als je rondkomt van weinig. Het mag ook gerust 5 euro zijn, of als je echt niet veel kunt missen 1 euro. En als je dat wel kunt maak je gewoon 20 euro van. Maar het gaat om het principe en dat ga ik uitleggen.

Ik was altijd best een goeie spaarder. Maar ja, toen ging ik uit huis met een studiefinanciering. Dat had ik goed geregeld hoor; ik woon best goedkoop en kon altijd rondkomen. Maar dan komen er wél in eens zo veel kosten op je dak dat die studiefinanciering daar ook aan op gaat, en er dus niet veel meer over blijft om te sparen. Dat heb ik dan ook een tijdje niet gedaan, terwijl mijn spaarrekening wel aan het slinken was door zo af en toe een grote uitgave of hoge rekening die betaald moest worden.

Toen die rekening een (voor mij) té laag bedrag aantikte, wilde ik daar wat aan doen. Ik had inmiddels een baan waarbij ik voor mijn leeftijd goed verdiende was er iets meer ruimte in ons budget gekomen.

Omdat ik wekelijks mijn salaris uitbetaald kreeg ging ik daarvan wekelijks sparen. Naast de bedragen die ik voor de vaste lasten en mijn eigen risico bij de zorgverzekering apart legde, stortte ik elke week 10 euro op die spaarrekening. Doe dit wel meteen als je je salaris ontvangt! Als je afwacht wat er aan het eind van de week/maand over is, is dat meestal niets.

Als jij je salaris maandelijks ontvangt zou dat dus €40 betekenen, of evt. €50. Afhankelijk van hoe hoog je salaris is zal je dat écht niet meteen missen. Er staan ook niet meteen honderden euro’s op je spaarrekening. Maar het gaat erom, dat je die €10 anders uitgegeven had aan…? Weet jij het? Ik niet.

Ik doe het ook nog wel eens als ik boodschappen doe; dan pin ik €10. Omdat ik te vaak zonder contant geld op zak loop, maar vooral dat het van m’n rekening is. Dan zie ik het niet telkens als ik check hoe veel geld ik uit kan geven. En hij komt altijd weer van pas als de ijscoman langskomt!

Dat geld wat je anders uit had gegeven aan wie-weet-wat, blijft nu dus gewoon staan. En eigenlijk zonder dat ik het door had groeide die spaarrekening met €50, en toen €100; ik begon wat rust te krijgen omdat mijn buffer weer langzaam volloopt in plaats van leeg. En dat gun ik jou ook.

Wat vind je van deze tips? Ga je ook een automatische spaaropdracht instellen? En wat is jouw beste (be)spaartip?

4 thoughts on “Doe jezelf een groot plezier…”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.